30.03.2015
|
#1
|
K.Tarihi: Mar 2015
Üye Numarası: 537
Rép Puanı: 1
Rép Grafiği:
|
Imam Ebu Hanife
EBU HANIFE (80-150/699-767) Ebu Hanife Numan b. Sabit b. Faruk (Zota) Fars asilli olup dedesi Zota, Iran´dan Kufe´ye köle olarak getirilmi$ ve efendisi tarafindan azad edilmi$ti. Hür olarak dogan babasi Sabit, kücükken Hz. Ali ile görü$mü$ ve soyu hakkinda Hz. Ali´nin hayir ve bereket duasina nail olmu$tur. Ebu Hanife, bazi rivayetlerde Enbar´da dogdugu belirtiliyorsa da cogunlugun rivayetine göre 80 (699) yilinda Kufe´de dogdu. Orada yeti$ti. Babasi varlikli bir kuma$ tüccariydi. Bir taraftan babasinin mesleginde yeti$en Ebu Hanife, diger taraftan da tahsilini sürdürdü. O siralarda önemli bir ilim merkezi olan Kufe´de bircok alimlerden ders aldi. Defalarca Basra´ya gitti ve muhtelif araliklarla orada kaldi. Ba$langicta kelama daha cok meyyal iken sonralari fikihla me$gul oldu. Kiraati Imam Asim´dan ögrendi. 18 yil yaninda fikih tahsili gördügü Hammad b. Ebi Süleyman onun en büyük hocasidir. Bu arada Hz. Ömer, Ali, Ibn Abbas ve özellikle Ibn Mesud´un talebesi olan büyük tabiin alimlerinden de ders aldi. Hocasi Hammad´in vefatindan sonra Kufe mescidinde onun yerine ders kürsüsüne o oturdu. Derslerini Irak, Horasan, Türkistan, Yemen ve Arabistan´in dört bir yanindan gelen binlerce talebe izledi. 30 yil kadar süren bu ders halkasinda gecen talebe sayisinin 4000´i a$tigi ve bunlardan en az 40 kadarinin ictihad derecesine vardigi söylenmektedir.
Hocalari:
Ebu Hanife gerek tahsili boyunca ve gerekse sonralari bircok alimle münasebet kurmu$, onlardan istifade etmi$ ve görü$ ali$veri$inde bulunmu$tur. Her mezhep ve firkadan alimlerde görü$mesi ve bu maksatla bircok yeri dola$mi$ olmasi onun derin bir ilmi anlayis ve maharet kazanmasinda etkili olmu$tur. En büyük hocasi, yaninda yirmi yila yakin fikih tahsil ettigi Hammad b. Ebi Süleyman´dir. Hammad´in en önde gelen hocalari olan Ibrahim en-Nehai ve $a´bi de Abdullah b. Mesud´un en büyük talebesi olan Alkame b. Kays´dan ilim tahsil etmi$lerdir. Böylece Ebu Hanife´nin ilmi, kaynak bakimindan, adi gecen hocalar zinciri vasitasiyla Ibn Mesud´a ula$maktadir. Hz. Ömer ve Ali´nin görü$lerinin, talebeleri vasitasiyla daha cok Irak havalisinde yayildigi gözönünde alindiginda, Ebu Hanife´nin sahib oldugu ilmi mirasta onlarin payinin önemi de anla$ilir. Ebu Hanife, gerek defalarca gittigi hac esnasinda ve gerekse alti yil kadar süren Mekke´deki ikameti sirasinda, Ibn Abbas´in azatlisi Ikrime ile Ara b. Rebah´tan Ibn Abbas´in görü$lerini, Ibn Ömer´in azatlisi Nafi´den de onun görü$lerini ögrendi. Ayrica $ii Imamlardan ve Zeydiyye mezhebinin kurucusu olan Zeyd b. Ali (v. 122/739) ve kardesi Muhammed el-Bakir´dan (v. 114/732) ilim tahsil etti. Caferiyye mezhebinin kurucusu Cafer es-Sadik (v. 148/765) ile de görü$mü$ ve fikir alisveri$inde bulunmu$tur. Bu münasebetle bazi alimler onu Ebu Hanife´nin hocalari arasinda saymaktadir. Ebu Hanife, diger bircok taninmis alimle oldugu gibi hac esnasinda Imam Malik ve Evzai ile de görü$mü$tür.
Eserleri:
1.el-Fikhu´l-ekber. Akaid ve kelama dair bir eserdir 2.el-Fikhu´l-esbat. 3.Musnedu Ebi Hanife. Ebu Hanife´nin hüküm cikarirken dayandigi hadisleri toplayan bu mecmuanin muhtelif rivayetleri olup bircok defa basilmi$tir. 4.el-Vasiyye. Islami esaslarla ilgili olarak bazi dostlarina yaptigi tavsiyeler. Ebu Hanife´nin ayrica oglu Hammad ile talebeleri Ebu Yusuf ve Yusuf b. Halid es-Semti´ye yaptigi vasiyyetler de mevcuttur. 5.Risale ila Osman el-Betti. Kendisinin Mürcie´den oldugu ithamina kar$i kaleme almi$tir. 6.el-Alim ve´l-müteallim. 7.el-Kasidetu´l-Kafiyye (en-Numaniyye) fi medhi´n-Nebi. (Hanefi Fikih Alimleri s.3.6/Doc.Dr.Ahmet Özel)
|
|
|