Geri git   Dini Forum Sitemizin tüm İslami Bilgiler özelliklerinden faydalanabilirsiniz > Serbest Kürsü > Yemek Tarifleri > Pratik Bilgiler

Faydalı bilgiler


Dini Forum Sitemizin tüm İslami Bilgiler özelliklerinden faydalanabilirsiniz sitesindeki Pratik Bilgiler - kategorisi altındaki Faydalı bilgiler isimli konuyu görüntülemektesiniz.

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme Stil
Alt 18.05.2018   #1
Üye
murataltug1985 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 Özel Mesaj       Arkadas Listesine Ekle
K.Tarihi: Dec 2017
Üye Numarası: 834
Arkadaşlar: 0
Konular:
Mesajlar: 1.424
Rép Puanı: 1
Rép Grafiği: murataltug1985 is an unknown quantity at this point
Standart Faydalı bilgiler

Kur'an-ı Kerim'de adı geçen gıdalar

Kur'an'da, "İnsan aldığı gıdalara bir baksın Biz yağmuru gökten yağdırdık. Sonra bitkiler bitsin diye toprağı yardık. Kendinize ve hayvanlarınıza gıda ve fayda olması için yeryüzünde ekinler, üzüm bağları, yoncalar, zey*tinler, hurmalar, bahçeler, meyveler ve çayır*lar bitirdik"( Abese Nahl Suresi) buyrulmuştur. Tüm bitkiler ekinler ve gıdalar in*sanların faydalanması için yaratılmıştır Doğadaki her şeyin bir anlam ve önemi vardır bitki, meyve, sebze ve gı*dalar insanoğlunun hastalıkdan korunma*sında ve tedavisinde önemi vardır.
Ayetlerde övülen gıdalar şöyledir: Acur, Arabistan kirazı, buğday, balık eti, bal, et, ekmek, fasulye, hıyar, hurma, incir, kudret helvası, kiraz, mercimek,

Balık Eti

Denizden taze et yeme*niz ve ondan takınacağınız bir süs eş*yası çıkarmanız için denizi em*rinize veren O'dur. Gemilerin denizde suları yara yara gittiklerini de görü*yorsunuz. Bütün bunlar O'nun ihsan*larını aramanız ve nimetlerine şükretmeniz içindir."( Nahl Suresi, 14.)

"İki deniz aynı olmaz. Şu tatlıdır, susuzluğu giderir, içimi kolaydır. Şu ise tuzludur, acıdır. her birin*den taze et yersiniz süs eşyası çıkarırsınız. Allah'ın lütfundan istemeniz ve şükretmeniz için gemilerin suyu yara yara gittiğini görürsün."( Fatır Suresi)

Peygamber'imiz (a.s.m.) şöyle buyurur:
İki ölü ve iki kan bize helal kılınmıştır. Ölüler; balık ve çekirge, iki kan ise ciğer ve dalaktır

"Denizin suyu temiz, ölüsü (balığı) ise helaldir.

Acur

Salatalığa benzer Sıcak iklimde yetişir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Hazım sorunlarında susuzluğu gidermek amacıylakullanılır. rahat bir sindirim ve zindelik için kilo almış insanlara tavsiye edilebilir. İç Anadolu Bölgesi'nde sık yetişir.
Peygamber'imizin acuru yaş hurma ile birlikte yemiştir*Hz. Ayşe, acurun yaş hurmayla birlikte yenilmesinin kilo aldırdığını ifade etmiştir

Ayva

Peygamber'imiz "Ayva, göğüsteki sıkıntıyı, ağrıyı gide*rir, gönlü kalbi ferahlatıp kuvvetlendirir
Sizden biriniz kalbi üzerinde bir ağırlık hissettiği zaman ayva yesin!" bu*yurmuşlardır ayva idrarı arttırır ishali keser, kusmayı ve vücut ısısını engeller. Hamile*liğin ilk üç ayında bolca yenilmesi doğacak çocuğun güzel ve alımlı olmasında etkilidir.

Bal

Kur'an-ı Kerim'de "Rabb'in, bal arısına 'dağlarda, ağaçlarda ve kovanlarda yavru yap, her çeşit bitki*den ye, bal yapman için- Rabb'inin yol*undan boyun eğerek yürü diye öğretti. Onların karının*dan renkleri çeşit çeşit bir içecek çıkar ki insanlar için şifa vardır. Düşünen bir millete bunda ibretler vardır"( Nahl Suresi)buyrulmuştur. balla ilgili hadisler şöyledir:

"Şifa iki şeydendir. Biri Kur'an okumakta, diğeri ise bal şerbeti içmektedir."

"Sizlere sinameki sennutu tereyağı, bal, hurma ve kimyonu tavsiye ederim. bunlar Ölümden başka her derde devadırlar."

"Bal şerbetinden daha üstün ilaç bulunamaz.

"Bal şerbeti gönlümdeki üzüntüyü, sıkıntıyı giderir ve gözümün görme duyusunu da kuvvetlendirir

"Böbrek sancısı böbrekteki sinirdendir, hareket ettiği za*man sahibini hasta eder. Bu hastalığı ılık su ve bal şerbeti ile tedavi ediniz."

"Doğum yapan lohusa kadınlar için yaş hurma, hasta kimseler için ise bal gibi şifa yoktur."

Tıbb-ı Nebevi de bal, karaci*ğer, dalak, mide, bağırsak gibi rahatsızlıklarda, ko*ruyucu ve temizleyicidir. Altını ıslatan ço*cuklar ve ishal tedavilerinde, akıl sağlı*ğının düzenlenmesinde, kanın temizlenmesinde zihinsel ra*hatsızlıklarda gibi birçok durumda kullanılmalıdır

murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 26.05.2018   #2
Üye
murataltug1985 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 Özel Mesaj       Arkadas Listesine Ekle
K.Tarihi: Dec 2017
Üye Numarası: 834
Arkadaşlar: 0
Konular:
Mesajlar: 1.424
Rép Puanı: 1
Rép Grafiği: murataltug1985 is an unknown quantity at this point
Standart Cevap: Faydalı bilgiler

Kaynak tıbbinebevi android programı

HADİSLERDEKİ İLAÇ VE GIDALAR

Pirinç

Pirinç sıcak ve kurudur. Buğdaydan sonra en besleyici ve en iyi karışan bir tahıldır. Karnı hafif tutar, mideyi kuvvetlendirir ve, tok tutar. Hind tabibleri inek sütü ile pişirildiği zaman en gıdalı ve faydalı bir gıda maddesi olduğu kanaatindedirler. Bedenin gelişmesinde, meninin artmasında, fazla besleyicilikte tesiri vardır.*

İzhir

Hz. Peygamber`in (s.a.) Mekkenin "Otlan kesilmez" buyurduğunda Hz. Abbas`ın (r.a.) İzhir müstesna ya Rasülal-lah! Çünkü o Mekke`nin demircileri ile evlerine lâzımdır." dediğinde Hz. Pey-gamber Evet) İzhir, müstesna." buyurmuştur İzhir sıcak ve kurudur. Hoştur, genzi ve damarları açar, idrar ve aybaşını söktürür, taşları parçalar. Mi-de, ciğer ve böbreklerdeki şişkinlikleri indirir. içilerek alınır, hem de merhem olarak sarılır. Kökü diş diplerini ve mideyi güçlendirir. ishali önler.

Çam Ağacı:

Hz. Peygamber buyuruyor* Mü`min kişi ekin üzerine biten taze ot gibi yumuşaktır; hangi taraftan* rüzgâr dokunursa rüzgâr onu eğer fakat o yıkılmaz, doğrulur. Doğru-lunca rüzgâr belasıyla yine eğriiir fakat yıkılmaz, doğrulur ve doğru ka-lır. Haktan yüz çeviren fâcir kişi sert ve düz çam ağacı gibidir. Kökü üzerinde durur. kökünden sökülmesi bir defalık bir iştir." Çam ağacının Tanesi sıcak ve rutubetlidir. Olgunlaştıncı ve yumuşatıcıdır. Yakıcılığı suda ıslatmakla gider. Hazmı zordur. Büyük bir besleyici gücü vardır. Öksürüğe ve ciğer rutubetinin giderilmesine iyi gelir. Meniyi arttırır. Bağırsak ağrısına neden olur. Panzehiri mayhoş nar tanesidir.*

Turunç Ağaç Kavunu

*Hz. Peygamber şöyle bu-yurmuştur: "Kur`an okuyan mü`min turunca ağaç kavununa benzer. Tadı da güzeldir, kokusu da güzeldir." Turunç* Kabuk, etli ve, ekşi kısım ve tohumdan oluşur Her birisinin kendisine ait özelliği vardır: Kabuk sıcak ve kurudur. Etli kısım sıcak ve kuru Ekşi kısım soğuk ve kurudur. Tohum sıcak ve kurudur.
Turunç Kabuğu Elbise içine konulduğunda güve düşmez. Kokusu havayı temizler, vebaya iyi gelir. ağız kokusunu güzelleştirir ve şişkinliği giderir. kekik gibi yemeğe konulduğunda hazmı kolaylaştırır. Kabuk suyu yılan sokmalarına iyi gelir. Kabuğunun kav kısmı alaca hastalığı için ilaçtır."
Etli kısmı mide hararetine iyi gelir, sarı safrası buharları önler.* basurlara fayda verir Ekşi kısmı safrayı tutar ve kırar, sıcak hafakanı teskin eder.
*İçmek ya da sürme çekmek suretiyle sarilığa iyi gelir. Safralı kusmaları keser, iştahı açar. Tabiatı eskiye döndürür. Safralı ishallere fayda verir. yüze sürüldüğünde çiğit denen beneklere iyi gelir.* İyileştirici, kesici, soğutucu gücü vardır. Ciğer hararetini söndürür, mideyi güçlendirir, saf-ra keskinliğini önler ve balgamı giderir, susuzluğu yatıştırır. Tohum"Çekirdeği öldürücü zehirlere* fayda verir. soyulmuş çekirdeği ılık su ile içilir* kaynatılarak yaraya sürülür. öğütülüp sokulan (ışınlan) yere konulursa fayda verir. Tabiatı yumuşatır, ağız kokusunu güzelleştirir. çekirdeği akrep sokmalarına, iyi gelir. haşerat sokmalarına karşı yararlıdır." *Kisralardan birisi tabiplere kızmış ve hapsedilmelerini emretmiş ve tek bir katık seçmelerini* buyurmuş. Onlar ağaç kavununu seçmişler.o dün-yada bir reyhandır. ferahlatıcıdır, kabuğu güzel kokar, etli kısmı meyvedir, ekşisi katıktır, çekirdeği zehirlenmelere ilaçtır ve onda yağ vardır." demişlerdir. Bu kadar faydası ve meziyeti olan turuncu efendimiz Kur`-an okuyan mü`mine benzetmişdir. Seleften bazıları, insana huzur ve ferahlık verdiği için ona bakmayı severlerdi.*

İsmid Sürme Taşı:

Siyah sürme taşıdır. İsfahan`dan getirilen* En iyisidir Fas taraflarından da getirilir. En kalitelisi çabuk ufalanan, parçaları parlak olan, içinde kir bulunmayıp düz, pürüzsüz olandır. Soğuk ve kurudur. Gözü güçlendirir. Göz sinirlerinin sağlıklı olmalarını sağlar. Yaralardaki fazla eti giderir ve iyileştirir, kirleri temizler, dezenfekte eder. İnce sulu balla sürme çekildiği zaman baş ağrısı gider İnceltilip taze iç yağı ile karıştırılıp ateş yanığına sürüldüğü zaman, artık ona haşkeriyye* isabet etmez. su yanıklarına fayda verir. yaşlılar ve gözleri zayıflamış kimseler için* misk katılması durumunda ismid en iyi göz sürmesidir.*

murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 16.06.2018   #3
Üye
murataltug1985 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 Özel Mesaj       Arkadas Listesine Ekle
K.Tarihi: Dec 2017
Üye Numarası: 834
Arkadaşlar: 0
Konular:
Mesajlar: 1.424
Rép Puanı: 1
Rép Grafiği: murataltug1985 is an unknown quantity at this point
Standart Cevap: Faydalı bilgiler

Kaynak vikipedi

Ayvalık tostu

Ayvalık tostu, tadını büyükçe kesilen özel ekmeğinden ve özel unundan alır.*Ekmeği bozulmaya karşı dayanıksızdır.*Buzdolabında* muhafaza edilmelidir. sosis,*sucuk,*kaşar,*turşu,* mayonez,*ketçap*malzemeli karışık olanı tercih edilir, malzemesinin bol olması* özelliklerindendir.*Balıkesir'in*Ayvalık ilçesinin yöresel ürünüdür

Kaynak ayvalıkesnafodası.org

Ayvalık Tostu’nun mucitlerinden Ali Dutlu şöyle anlatır “Ayvalık Tostu’nun en önemli özelliği ekmeğidir. Ayvalık’ın özgün tatlarından birisi nohut mayasıyla yapılan Simit Ekmeğidir. bunu 1983 te en iyi yapan fırın Hüseyin Sargın’a ait olan fırındı. Karadenizli bir usta hamuru* Kozak ve Bergama yöresinin pekmezini kullanarak tost ekmeği yaptı. Ben tost ekmeğini kullanarak geliştirdiğim pişirme yöntemi ve malzemelerle tost yapıp satmaya başladım. Ayvalık’ta yaygınlaştı, yerli turistler eliyle tüm Türkiye’ye.yayıldı tost ekmeği bizim kullandığımız tost ekmeğine benziyor ama içindekiler farklı.”

Kaynak ehl-i-lezzetiz.biz

Ayvalık Tostu Mesutun Büfe

25 yıldır Yaz Tatilimi Ayvalık’ta geçiririm. Ayvalık memleketimiz oldu Ayvalık’ta en büyük eğlencemiz mutfaktaki nefis Ayvalık tostu Prensip olarak her şeyin yerinde en güzel şekilde yenileceği fikrini savunuyorum başka yerlerde yapılanlar lezzete yaklaşamıyorlar bunda bölge ustalarının el becerisinin büyük etkisi var. Hatta aynı ustayı getirseniz aynı ürünü yaptırsanız malzeme değişikliğinden lezzet çok farklı oluyor
amacım Ayvalığın en lezzetli tostunu yemekti Ayvalık tostunu tostçular çarşısında Mesutun yerinde yiyeceğime karar verdim.Mesut Usta mütevazi bir zat. İş yerini babasından devralmış* başarılı olmasının sırrı iş yerini bütün ailesiyle* işletmesi *tostları Ailesi evde hazırlayıp gönderiyorlarmış.Mesut ustaya Tostumuzu özel Ayvalık Tost ekmeği içerisinde Hazırlanmış Kaşarlı Tostları güzelce* kızarttı. Tost makinesinin ısısı çok önemli düşük ısı Tostun Kurumasına Yüksek ısı dışının yanıp içinin çiğ kalmasına sebep oluyormuş. Tost kızardıktan sonra içerisini açıp Domates sosu içerisinde haşlanmış ince uzun kesilmiş Sosisleri, salamı, salatalığını ketçap ve mayonezini ekleyip servis etti.Ayvalık Tostlarımızı afiyetle yedik leziz tostun hikayesini sorduk en büyük özelliği ekmeğinde nohut mayası olan bir hamurdan üretiliyor seksenli yılların sonuna kadar buralarda tostlar içerisine salça sürülüp Sucuk yada pastırmalı peynirli olacaksalar içerisine Tulum* konulurmuş.* Sucuk Pastırma Fiyatlarının yükselişi kaşarın çoğalması ile* Ayvalık tostu keşfedilmiş.Mesut Usta işini harika yapıyor Mutlaka Ayvalık tostunu Ayvalık’ta her yerde yiyebilirsiniz ama Tostçular çarsısı esnafında en iyisini yiyeceğinize eminim.

murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 16.06.2018   #4
Üye
murataltug1985 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 Özel Mesaj       Arkadas Listesine Ekle
K.Tarihi: Dec 2017
Üye Numarası: 834
Arkadaşlar: 0
Konular:
Mesajlar: 1.424
Rép Puanı: 1
Rép Grafiği: murataltug1985 is an unknown quantity at this point
Standart Cevap: Faydalı bilgiler

Kaynak hürriyet.com.tr

Hz. Muhammed’İn ekmeği

*HZ. MUHAMMED döneminin sosyal ve kültürel atmosferinin başında o dönemin yemek kültürü gelir Hz. Peygamber Döneminde Yemek Kültüründe Arpa ekmeği yerdi ana besin maddesi ekmek, Hz. Peygamber döneminde de önemli yer tutar arpa ve buğday ekmeği tüketilirdi.‘el-hubzun birr’ olarak geçen buğday ekmeğinden ziyade ‘el-hubzun şeir’ olarak geçen arpa ekmeği daha fazla bulunmaktaydı.Ekmek çoğu zaman arpadan yapılmaktaydı. Hz. Peygamber, besin değeri yüksek olan buğday ekmeğinden çok, besin değeri düşük olan arpa ekmeği yemiştir. Hz. Peygamber vefat ettiğinde Hz. Aişe’nin evinde un yapmak üzere sadece arpa bulunduğu söylenmektedir.
Ekmek, arpa ya da buğday öğütülmek suretiyle su ile karıştırılır ve mayalanmaya bırakılırdı. *Hz. Ayşe’nin hamur yoğurduğuna dair rivayetler vardır. Ekmek hazır olarak bulunan kavrulmuş un anlamına gelen sevikten yapılırdı. Seviğin su ya da sütle karıştırılarak ekmeğin hazırlanırdı Ebu Hüreyre, Peygamber ve ailesinin evinde üç ay geçtiği halde ekmek pişirmek için ateş yanmadığını söylemiştir. Peygamber’in özellikle buğday ekmeğini hayatı boyunca üst üste hiç doyarak yemediği rivayet edilir Hz. Peygamber dönemindeki sıkıntılar, ekmek konusunda da kendini gösterir. Rasûlüllah, “Esmer buğday unundan yapılmış yağlı bir ekmek bulunsaydı da yesek” diye bir istekte bulunmuştur

murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 16.06.2018   #5
Üye
murataltug1985 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 Özel Mesaj       Arkadas Listesine Ekle
K.Tarihi: Dec 2017
Üye Numarası: 834
Arkadaşlar: 0
Konular:
Mesajlar: 1.424
Rép Puanı: 1
Rép Grafiği: murataltug1985 is an unknown quantity at this point
Standart Cevap: Faydalı bilgiler

Kaynak sabah.com.tr SELAHATTİN DÖNMEZ

Mucizenin adı arpa ekmeği

Arpa ekmeği Baltık ve İskandinav ülkelerinde sıklıkla tüketilir. Arpa taneleri buğday ve yulafa kıyasla mucize bir içeriktir. diyet lifi içerir besin maddeleriyle sağlığa faydaları tartışmasızdır.
arpada suda çözünen bir diyet lifi arabinoksilan bulunur. lif bağırsak sisteminde yararlı bakterileri arttırır arabinoksilan kalp hastalıkları riskini ciddi oranda azaltır.Arpa buğday gibi B grubu vitaminlerini içerirken manganez, demir, bakır, çinko, magnezyum* kaynağıdır. Arpa üreme sistemini düzenleyen E vitamini içerir metabolizmadan toksinleri temizler
Arpa ekmeği doyurur, midenin boşalmasını geciktirip kan şekerinin yükselmesini önler ve ince bağırsakta sindirilen besin hacmini arttırır kabızlığı önler. arpa içeren besinleri tüketmek şeker hastalığına karşı korur.

Arpa ekmeğiyle bağırsak sağlığından sorumlu yararlı bakterilerin miktarı iki kat artar.arpa ekmeği ve arpa ile yapılan doğal yiyecekler meme kanserinden korur Karaciğerin çalışmasını dengeler kaslar için süper bir yakıttır.
Yoğurda eklenen arpa kepeği bağırsak hareketlerini hızlandırır, sindirim güçlüğüne ilaçtır Bir kase yoğurda bir silme yemek kaşığı arpa kepeği eklemek sindirim sistemini düzenler
Yüksek lif içeren arpa ekmeği kilo kontrolünde etkilidir. Arpa ekmeği diyet lifleriyle midede tokluk sağlar.KALP KRİZİNİ ÖNLER Arpa ekmeği yağların dışkı ile atılmasını sağlar zayıflamayı hızlandırır.
Arpa ekmeği insülin ihtiyacını da azaltır ani kan şekeri dengesizliklerini önler, yağ yakımını artırır.
Arpa ekmeği ve arpa şehriyesi kandaki kolesterolü düşürür, tansiyonu dengeler ve kan yağlarını azaltarak kalp krizi riskini düşürür. safra asitlerini bağlar, bedeni toksinlerden arındırır.

murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 16.06.2018   #6
Üye
murataltug1985 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 Özel Mesaj       Arkadas Listesine Ekle
K.Tarihi: Dec 2017
Üye Numarası: 834
Arkadaşlar: 0
Konular:
Mesajlar: 1.424
Rép Puanı: 1
Rép Grafiği: murataltug1985 is an unknown quantity at this point
Standart Cevap: Faydalı bilgiler

Kaynak nasılbulundu.com

Gözleme

Ebu Hureyre radiyallahu anh kavmini ziyaret etmişti Köyü Yuna idi- Köylüler kendisine yufka ekmeği getirmişlerdi. Ebu Hureyre ekmeği görünce ağladı ve "Resulullah sav şu luks ekmegi gözleriyle hiç görmedi" dedi."*Gözleme nenelerimizden* bizlere kalan bir yemek* topraklarımızda yüzyıllardır sevilerek tüketilmekte. sokak aralarında, restoranlarda tatil beldelerinde tüketilmekte olan lezzetli bir yiyecek su hamur sıra farklı iç malzemeleriyle yapılabilen bir hamur işi
gözleme közleme” yani közde pişirilen kelimesinden bu günkü* anlamını almıştır. gözleme bir yufka çeşididir.* ilk yufka Asurlular dönemine dayanır. su ve öğütülen buğdayın una çevrilerek birbirine karışımından oluşan yufka, MÖ 8. Yy. la dayanır. Osmanlı mutfağında ve Balkanlar’da da çok tutulan yufka* 11. Yy. da Türk’ler tarafından kullanılır. Demir çağıyla beraber Akdeniz, Mezopotamya, Anadolu kültürlerinde rastlanır
yufka ve gözlemeyi Günümüzde peynirlisinden tutun, patateslisine, kıymalısından tutun tahinlisine kadar sevilerek tüketilir.

Kaynak forumgerçek.com

Anadolu Ekmeği Bazlama

Bazlama, Türk mutfağından ekmek türüdür. Ekmek olarak sadesi yüzyıllardır Türklerce yapılır ve yenir. birçok farklı türü vardır kıymalı ve peynirli gibi.* Çukurovada çok meşhurdur. Sade türüne Samsunda Pıtpıt denilir Anadolu’da ve Orta Anadolu’da yaygın olarak yapılır. hamurlar sac veya tandırda pişirilir. Bazlama Denizli’de mısır ve buğday unu karıştırılarak yapılır. Bazı yörelerde* üstüne susam ekilir.Bazlamaya Eskişehir’de “tapıl,” Aydın’da “bezdirme,” Isparta’da ve Denizli’de bazdırma” denilmektedir.Buğday unu, mısır unu, darı unu, tuz, su ve ekşi maya ile hazırlanır.* 1-1,5 cm kalınlıkta açılarak saçta pişirilir. mayasız olarak yufkadan kalın ve küçük hazırlanan, sacta pişirilen ekmek türüdür. Mayasız bazlamaya Zonguldak ve Çankırı’da “göbü, İzmir’de bezdirme, Manisa’da pezdirme adı verilir. Antalya’da darı ekmeği denilen bazlamanın yapıldığı belirtilmiştir.*Hamur bir gün önceden, ekşitmek için mayalanır Buna hamur üretme denir. mayalık ekşi hamur sayesinde iyice mayalanan hamur sabah erken yoğurulur. dinlenmeye bırakılır. Hamurun iyice mayalanıp kabarmasından sonra oklava ile yufkadan* kalınca açılarak pişirilene şebit, daha da kalın açılıp pişirilene bazlama denir. Geleneksel olarak odun ateşinde toprak sac üzerinde pişirilir, günümüzde elektrikli sac veya ocak kullanılır. Bazlamanın özellikleri tereyağlı yağlaması çok güzel olmaktadır.

murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Alt 18.07.2018   #7
Üye
murataltug1985 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 Özel Mesaj       Arkadas Listesine Ekle
K.Tarihi: Dec 2017
Üye Numarası: 834
Arkadaşlar: 0
Konular:
Mesajlar: 1.424
Rép Puanı: 1
Rép Grafiği: murataltug1985 is an unknown quantity at this point
Standart Cevap: Faydalı bilgiler

Kaynak sorularlaislamiyet.com

Allah ve Resûlü'nün Tavsiye Ettiği Gıdalar

*
Sıhhatli olmak en büyük nimetlerdendir. Çünkü, dünyayı kazanmak da, ahreti kazanmak da sıhhatle mümkündür. Peygamberimiz A.S. sağlık hakkında şöyle buyurmuştur Sizlerden kim vücutça sağlıklı, nefsinden, malından korkusuz ve huzurlu yiyeceği de yanında sabahlarsa, sanki dünyanın bütün nimetleri kendisinde toplanmış gibi olur Yine benzer bir hadislerinde aynı konuya işaret etmişlerdir: “Emniyetli Korkusuz yaşamak ve sağlıklı olmak iki büyük nimettir ki, insanlardan çoğu bu iki nimetten mahrumdur” Ey insanlar! Şüphesiz ki dünyada insanlara, imân ve sağlıktan daha kıymetli bir şey verilmemiştir. yüce Allah’tan bunları isteyiniz” buyurdu İslâmiyet, sağlık noktasında koruyucu hekimliği ön plâna çıkarır.

az yeme tavsiye edilmektedir. Nitekim bir hadislerinde Peygamber A. S. “ İnsanoğlu midesinden daha zararlı bir kap doldurmamıştır. İnsanoğluna belini doğrultacak birkaç lokma kâfidir. Mutlaka yemesi gerekirse, midesinin üçte birini yemeye, üçte birini içmeye, üçte birini de nefes alıp vermeye bırakmalıdır” buyurmuştur Çok yeme, pek çok hastalığın sebebi olarak gösterilmiştir: “Bir çok hastalığın gerçek sebebi çok yemedir” hadislerde Allah’a en sevgili olanınız; az yiyenleriniz, vücut bakımından da hafif olanlarınızdır.” buyurulur Sağlık için her türlü tehlikeden uzak durulması istenir. Peygamber A.S. Her kim korkuluksuz bir damda yatıp uyur da, geceleyin damdan düşerse sorumluluğu kendisine aittir. Her kim de fırtınada deniz yolculuğuna çıkar, fırtınada ölürse, sorumluluğu kendisine aittir” buyurmuştur Peygamber A.S. kirli ve pis şeylerden sakındırmıştır: “Her kim elinde et kokusu (bulaşığı) olduğu halde, yıkamadan yatıp uyur, kendisine bir şey isabet ederse, ancak kendisini suçlasın”

Cenab-ı Hak, dünyada imtihanın gereği insanların sünnetulah’a riayet etmemesinin sonucu insanlara hastalıklar vermektedir. bütün hastalıkların tedâvi çarelerini halk etmiştir.İsrâ Suresi’nin 82. âyetinde Cenab-ı Hak, “Biz Kur’an-ı müminler için şifa ve rahmet olarak indirdik” buyurmaktadır. Yunus Suresi’nin 57. âyetinde Ey insanlar Kur’an size Rabbinizden öğüt, gönüllerde olan dertlere şifa, müminler için doğruyu gösteren hidayet ve rahmet olarak gelmiştir. Peygamber A.S. da; “İki şeyde şifa vardır. Kur’an okumakta ve bal şerbeti içmekte” buyurmaktadır Peygamberimiz A.S. her hastalığın tedâvisinin mümkün olduğunu beyan etmiştir:” Yüce Allah, şifasını vermediği hiçbir hastalık yaratmamıştır”hadislerde buyurulmuştur ki Ey Allah’ın kulları tedavi olunuz! Çünkü yüce Allah, ölüm ve ihtiyarlıktan başka şifasını vermediği hiçbir hastalık yaratmamıştır”


Şifâli bitkilerden Allah Resûlü’nün tavsiye ettikleri:

Bitkilerle tedâvi, ilâç kullanmadan gıda maddeleri ya da benzerleri ile yapılan tedâvidir. hastalık gıda maddeleri ve perhizle tedâvi edilirse, ilâç tavsiye edilmez. Gıda maddeleri ile tedâvide genel kâide; hastalık tedâvisinde faydalı gıdayı alıp, zararlı olanlarını terk ederek perhiz etmektir. Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de gıdaların temiz ve helâl olmasına işaret eder “Allah’ın sizlere rızk olarak verdiği şeylerden helâl ve temiz olarak yiyiniz! Allah’a ibadet ediyorsanız, Onun vermiş olduğu nimetlere teşekkür ediniz” (Nahl 114) .Peygamberimiz A.S., hastalığın nasıl önleneceği ile alâkalı şöyle buyurmuştur: “Hastalığın evi midedir. Tedavinin özü perhizdir.”

Peygamberimiz A.S. hadislerinde de, bitkilerle tedâvinin yüce Allah tarafından öğretildiğini şöyle buyurmuştur: “Süleyman Aleyhisselâm ne zaman namazgâhta namaz kılsa, ansızın bir bitki görür ve o bitkiye: ‘İsmin nedir?’ diye sorardı. Bitki de: ‘İsmim şudur’ diye adını söylerdi. Süleyman Aleyhisselâm: ’Niçin yaratıldın, diye sorardı. O bitki de:’Şunun için yaratıldım’ derdi. hastalığa ilâç olarak yaratılmış ise, yazıp not ederdi. yer yüzüne dikilmek için yaratılmış ise, toprağa dikerdi”
Süleyman Aleyhisselâm’ın ilâhî vahye dayalı olarak tespit ettiği bitkilerin, “Bitkiler Kitabı”nda yer aldığı,, pek çok ilacın ve hastalığın bu kitaba dahil edildiği belirtilir

İnsanın ruh ve beden sağlığındaki çalışmalar insanlık tarihi kadar eskidir. İslâm âleminde tıbbî konularda, Kur’an-ı Kerim’in bildirdikleri, Peygamberimizin tavsiye ve teklifleri, kıyas ve tecrübe yoluyla elde edilen bilgiler, Tıbb-ı Nebevîde yer almıştır. Yeme ve içmede İslâm dininin temel prensibi az yemek ve. İçilecek şeylerin bir nefeste içilmemesidir. Peygamber A.S. her hangi bir şey içtiği zaman üç nefeste içer ve şöyle derdi: “Bu şekilde içmek daha kandırıcı, sağlık için daha faydalıdır” Peygamber A.S. “ Devenin içtiği gibi suyu bir nefeste içmeyiniz. Bardağı her defasında ağızdan uzak tutarak iki veya üç nefeste içiniz. İçerken besmele çekiniz, içtikten sonra da ’Elhamdülillah’ deyiniz” buyurmuştur hadislerde de: biriniz su içtiği zaman yavaş yavaş içsin, bir nefeste içmesin. suyu bir nefeste içmek karaciğer iltihabı nefes tıkanıklığı meydana getirir” buyurmuştur

hadisde ayakta su içmenin zararına işaret etmiştir: “Eğer ayakta su içen kimse, midesine verdiği zararı bilseydi, içtiği suyu şüphesiz geri kusardı aynı Sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unuturda içerse, kusmaya çalışsın” buyurmuştur Peygamberimizin, güneşte ısıtılan suyun kullanılmaması hususunda da tavsiyeleri olmuştur. Hz. Aişe (R.A): “Peygamber A.S. yanıma gelmişti. Ben güneşte su ısıtıyordum. Ey Aişe! Böyle yapma! Zgüneşte ısınmış suyu kullanmak abraşlık Alaca, sedef gibi cilt hastalığı meydana getirir” buyurdu

Acur Kabakgillerdendir salatalık’a benzer bir sebzedir. Peygamberimiz(A.S.) acuru yaş hurma yemiştir Acur, idrar söktürür, mesane ağrılarına faydalıdır. Hz. Âişe (R.A.), acurun yaş hurma ile yenmesinin kilo aldırdığını ifade etmiştir

Ayva Peygamber A.S. “Ayva, göğüsteki sıkıntıyı, ağırlığı giderir, gönlü kalbi ferahlatıp kuvvetlendirir” buyurmuştur Ayva kalbi kuvvetlendirir akciğer iltihabına karşı faydalıdır ayva, idrar arttırır, ishali keser, kusmayı teskin eder. Vücut ısısını düşürür

BAL

Bal ile alakalı olarak Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor: “Rabbin, bal arısına, ‘Dağlarda, ağaçlarda ve kovanlarda yuva yap, her çeşit bitkiden ye; bal yapman için- Rabbinin gösterdiği yollardan boyun eğerek yürü’ diye öğretti. Onun karınlarından renkleri çeşit çeşit bir içecek çıkar onda insanlar için şifa vardır. Düşünen millet için ibret vardır” (Nahl, 69). Peygamberimiz (A.S.) da balın şifasını şöyle açıklar: “Üç şeyde şifa vardır. Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, ben dağlamayı sevmem” hadislerde; “Şifa iki şeydedir. Biri Kur’an okumakta, diğeri ise bal şerbeti içmekte” buyurmuştur bal şerbeti ile alakalı olarak şunları ifade etmiştir: “Bal şerbetinden daha üstün bir ilaç bulunmaz” Bal şerbeti gönlümdeki üzüntüyü, sıkıntıyı giderir ve gözümün görme duygusunu kuvvetlendirir”

Böbrek sancısı ile alakalı olarak bal şerbetini tavsiye etmiştir: “Böbrek sancısı, böbrekteki sinirdendir. Hareket ettiği zaman sahibini hasta eder. hastalığı ılık su ve bal şerbeti ile tedavi ediniz” Bir başka hadisde; “Doğum yapan kadınlar için yaş hurma, hasta kimseler için ise, bal gibi şifa yoktur” buyurmuştur Sizlere sinameki ve sennût’u (tereyağı, bal, hurma ve kimyon) tavsiye ederim. bunlar, sâm’dan başka birçok derde devadır” buyurunca, ashap: “Sâm nedir? Ya Resulallah!” diye sormuşlar. O da: “Ölümdür” diye cevap vermiştir Bal şerbetinin ishali keser

Bir kimse Peygamber A.S. gelerek, kardeşinin ishale yakalandığını söyler Peygamber A.S. da “Bal şerbeti içir” buyurur Adam Kardeşime bal şerbeti içirdim, fakat ishalini arttırdı” demiştir. Peygamber A.S. üç defa tekrarlanan bu soruya “Bal şerbeti içir” buyurmuştur. Adam dördüncü defada bal şerbeti içirdim, fakat ishali arttırmaktan başka bir şey yapmadı” dedi. Peygamber A.S. “Allah doğru söyler, senin kardeşinin karnı yalancıdır” buyurdu. Adam tekrar bal şerbeti içirdi ve hasta iyileşti
Bal ile gargara yapılırsa, boğaz şişlikleri, bademcik ve boğaz iltihaplarına faydalıdır kabızlıklara, vücudu zayıf olanlara, midesinde hazımsızlık bulunanlara ve zehirlenmelere karşı bal şerbeti fevkalâde faydalıdır bal, çok eski devirlerden beri tedavi edici veya tatlandırıcı olarak kullanılır müshil, mide besleyici ve kuvvet vericidir Mikrop üremesini önler yarayı iyi eder


Et*

Et en kıymetli gıdalardandır. Kur’an-ı Kerim’de et on iki yerde zikredilmiştir. Davarları koyunları O yarattı. sizin için soğuktan koruyucu yünler ve bir takım menfaatler vardır. Onlardan bir kısmını yersiniz” (Nahl 5). Cennet ehline canlarının istediği meyve ve etten bol bol verdik” (Nahl 5). Peygamber A. S. da : “Et, dünya ve ahrette yiyeceklerin efendisidir” buyurmuştur Peygamberimizin (A S.) en çok koyunun kürek etini, ön kolları etlerini sevdiği rivayet edilir. Boyun eti lezzetli ve hazmı kolaydır. Sırt eti çok gıdalıdır, kan yapar. bir hadiste: “En iyi et, sırt etidir” buyrulmuştur. Hayvanların sağ taraf etleri, sol taraf etlerinden hafif ve daha üstündür. Et, işkembeden uzaklaştıkça değeri artar

Peygamber A. S. : “Sizlere inek sütünü tavsiye ederim. ineğin sütü şifa, sütünden elde edilen yağı deva, eti ise derttir” buyurmuştur Sığır eti sert ve kurudur. Bazı hastalıklar meydana getirir. Çok çalışanların haricindekilerin yemesi iyi değildir Sığır eti basur hastalığını tahrik eder. basur hastalarının sakınmalıdır Sığır etinin yan etkilerinin karabiber ve tarçın gibi baharatlarla giderilmesi tavsiye edilmektedir. Yaşlı ve zayıf olan sığırların etleri zararlıdır. Hazım bakımından yaşlı kimselere iyi değildir Dana eti böyle değildir. vücuda güçlü gıda verir. Hz. İbrahim’in A.S. misafirlerine semiz dana kebabı ikram ettiğini Kur’an-ı Kerim haber vermektedir

Yaşlı keçi etinin hazmı iyi değildir. Keçi etinin en iyisi, iki yaşında olanının etidir. Dişi keçinin eti erkeğininkinden daha faydalıdır. Oğlak etinin hazmı kolaydır, kan yapıcı özelliği vardır Etlerin en kıymetlisi ve en gıdalısı koyun etidir. En iyisi bir yaşındaki koyunun etidir. Kan yapar efendimiz A.S. hadislerinde: “Sizden biriniz-çorba yapmak için- et satın aldığı zaman, suyunu çok koysun. yiyen kimse- çorbanın içinde et bulamaz ise,suyundan içer. et suyu, iki etten birisidir” Tavşan eti kabızlık yapar, idrarı söktürür ve böbrek taşlarını parçalar. kirli kan yapar Balık eti hafıza zayıflığını gidermek için faydalıdır. Sinirler, ilik ve kemik için iyidir. Balık eti, diğer etlerden daha çabuk hazmolur Hastalar ilk gıda, kuş etidir

Peygamberimiz A.S., Cenab-ı Hakk’ın, mü’minlere Cennette kuş ikram edeceğini belirtmektedir: ”Gerçekten sen Cennette bir kuşa bakar ve onu arzu edersin, hemen o kuş kızartılmış olarak önüne gelir” Tavuk eti de kuş eti grubundandır. Tavuk eti, mideye hafif gelir, hazmı kolaydır. Zekayı güçlendirir meniyi arttırır, sesi iyileştirir. Kan yapar
Et en kuvvetli gıdalardandır. Vücudu şişmanlatır. Et yemek gönüle ferahlık verir. et romatizma, tansiyon ve böbrek iltihabı gibi hastalıklar için zararlıdır. Mafsal ve romatizma ağrılarını arttırır

Zeytin

Zeytin Kur’an-ı Kerim’de 6 yerde geçer Cenab-ı Hak: ”İncir’e, zeytin’e, Tûr-i Sinâ’ya ve şu emin beldeye (Mekke’ye) yemin ederim ki, gerçekten biz insanı en güzel şekilde yarattık” buyurmaktadır (Tîn 1-4) sizin için Tûr-i Sinâ’da yetişen bir ağaç meydana getirdik ki, bu ağaç hem yağ (Zeytin yağı) ve hem de yiyenlerin ekmeğine katık edecekleri (Zeytin) verir (Mü’minun 20). Zeytin mideyi kuvvetlendirir, cinsi arzuyu tahrik eder, ağız kokusunu giderir Peygamber A.S. “Sizlere zeytinyağı tavsiye ederim. yiyiniz ve yağlanınız. Zira zeytinyağı bâsur hastalığı için şifadır” buyurmuştur Bâsur hastalığı için zeytinyağının çiğ olarak içilmesi ve bâsur memelerine sürülmesi tavsiye edilmektedir

Zeytinyağı cildi yumuşatır, saçların beyazlaşmasını geciktirir. Zeytin yağı, sürülen organı kuvvetlendirir Zeytinyağı, tedavide ağızdan alınır veya lavman olarak makattan verilir, ya da merhem gibi yaralara cilde sürülür. Zeytinyağının, adaleye sürülerek ovuşturulması, ve cilt hastalıkları için faydalıdır
Zeytinyağı, oleik asit gliseritlerini %75 oranında bulundurur. A ve E vitamini içerir Zeytinyağı, damar sertliği, peklik, ülser, karaciğer ve romatizma hastalıkları ile böbrek taşları ve kuma karşı faydalıdır. Tansiyon düşürür

İncir

İncir, besleyici gıdadır hazmı kolaydır. Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de: ”İncir’e, zeytin’e, Tûr-i Sinâ’ya ve emin beldeye (Mekke’ye) yemin ederim ki, biz insanı en güzel şekilde yarattık” buyurmuştur
İncir, Öksürüğe faydalıdır. Boğaz, göğüs ve gırtlak sertliğini giderir. İdrarını yapamayanlara faydalıdır. Gözenekdeki tıkanıklığı giderir. Böbrek taşlarını ve mesâneyi temizler. Bâsur hastalığı ile mafsal ve eklem ağrıları için tavsiye edilir İncir süt içinde kaynatılıp içilirse, çiçek ve kızamık hastalıklarına faydalıdır.hadiste de: “Her kim kalbinin rahat çalışmasını isterse, incir yemeye devam etsin” buyrulmuştur

Sirke

Sirke, hurma, şeker, bal, incir ve üzüm gibi meyvelerin şırasının çıkarılıp ekşitilmesiyle elde edilir. gıda maddesi olarak kullanıldığı gibi, temizlikte ve hekimlikte de kullanılır Peygamber A.S. hadislerinde: “Sirke ne güzel bir katıktır. Allahım! Sirkeyi bereketlendir. sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez” buyurmuştur
Sirke, iştahı açar, iltihaplı mideye faydalıdır, zehirleme yapan ilâçların zehrini giderir, vücutta katılaşan kanı inceltir ve çözer. Dalağa faydalıdır. Sıcak olarak ağızda gargara yapılırsa, diş ağrılarına faydalı olup, diş etlerini kuvvetlendirir Sirke, parmakların uçlarında ve tırnak diplerinde meydana gelen dolama, egzama, ateşli şişlikler ve ateş yanığına karşı faydalıdır Sirke temizlik maddesi olarak kullanılmıştır. Elbisedeki mürekkep ve benzeri lekeleri sudan daha iyi çıkarır


Çörek otu

Düğün çiçeğigiller ailesinden otsu bir bitkidir. Börek ve pasta üstlerine çeşni için konur. tohumların yağı da çıkarılır. Çörek otu,soğuktan ileri gelen hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Pek çok hastalığa şifa kaynağıdır Peygamberimiz Sizlere çörek otunu tavsiye ederim. bunda, ölümden başka bir çok hastalık için şifa vardır” buyurmuştur bir başka hadisde de buna işaret etmiştir: “Bilmiş olunuz ki, mantar göz ilâcıdır. Medine’nin acve isimli hurması ise cennet meyvelerindendir. Tuz ile karıştırılmış çörek otu ise, ölümden başka bir çok hastalık için şifadır” (
“Peygamber A.S. hastalandığı zaman, ağzına bir avuç çörek otu atar, üzerine de su (Zemzem suyu) veya bal şerbeti içerdi” demiştir

Çörek otu, şişkinliği, midenin suyunu alır. baş ağrısına, baş dönmesine, unutkanlığa yüz ve ağız felçlerine karşı faydalıdır Çörek otu havanda dövülüp bal ile macun yapılarak ılık su ile içilirse, böbrek ve mesâne taşlarını eritir, birkaç gün alınırsa idrarı, âdet kanamasını ve sütü arttırır.
Çörek otu yağı, sedef hastalığı sivilce ve siğiller için tavsiye edilir. 4-5 gram içildiğinde nefes darlığına iyi gelir. Havanda dövülmüş çörek otunun, sirke ile karıştırılıp macun yapılarak abraş Alaca ve mantar gibi hastalıklar için cilde sürülmesi faydalıdır Peygamberimiz A.S.’ın çocuğunun Sâr’a hastalığından şikayetçi bir kadına, çörek otu tavsiye etmiştir

Üzüm

Üzüm hem gıda ve hem de hekimlikte kullanılmıştır. Meyveler içinde en üstün ve en çok gıdalı olanlarındandır. Meyvelerin kıralı olan üç yiyecekten biridir. Bunlar; hurma, incir ve üzümdür Yaş ve kuru halde yenir. Kur’an-ı Kerim’de on bir yerde üzümün adı geçer. âyet-i Kerime’de “Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerinden şerbet, şıra ve güzel rızk elde edersiniz. Düşünen millet için ibret vardır” buyrulmuştur Üzüm hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı giderir. Bâsura, böbrek taşlarının düşürülmesine ve mafsal ağrılarına faydalıdır. Karaciğeri takviye eder. Zayıflara ve hastalara üzüm tavsiye edilir Peygamberimiz A.S. meyvelerde üzüm ve karpuzu sevmiştir Kuru üzüm sinirleri kuvvetlendirir yorgunluğu giderir ağız kokusunu güzelleştirir balgama karşı faydalıdır
Kuru üzümün hafızayı geliştirir İmam Zührî (r.a.) şöyle demiştir: “Her kim hadis ezberlemek isterse, kuru üzüm yesin.”


Karpuz

Kabakgillerdendir hararet gidericidir Hz. Aişe (r.a.), peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle dediğini nakleder: “ Hurmanın hararetini karpuzun soğukluğu ile, karpuzun soğukluğunu hurmanın harareti ile gideriyoruz”Karpuz ve kavun, mideyi ve bağırsakları temizler, idrarı arttırır,böbrek ve mesane taşlarını eritir. Cinsi münasebet gücünü arttırır, cildi güzelleştirir. Karpuzun yemeklerden önce yenmesi tavsiye edilir. “Karpuz yemeklerden önce yenirse,organları temizler ve hastalığı siler . yemeklerden sonra yenirse, kusma meydana gelir”

Kekik

Çiçekleri, tomurcukları ve sapı baharat olarak kullanılır. çiçekli, ve yapraklı dallarından damıtma usulüyle kekik yağı elde edilir. Yapraklı dalları çay olarak içilir. Güzel ve hoş kokusu vardır. hasislerde. “Evlerinizi- zaman zaman- akgünlük, yavşan, kekik ve gelin çiçeği gibi güzel kokulu otlarla tütsülendiriniz” buyurulmuştur Kekik, midedeki gazı çıkarır, mide ve karaciğer üşütmelerine faydalıdır. Şişkinliği giderir, ağır yemekleri hazmettirir. Şehveti tahrik eder, koklanması nezleye iyi gelir İdrarı ve adet kanamasını arttırır. Gözleri keskinleştirir, hafızayı kuvvetlendirir. Yılan ve akrep sokmalarına karşı, bal ile karışık kekik macunu yenirse, yılan ve akrebin zehrini tesirsiz hale getirir Kekik yağı, ağız yoluyla alındığında akciğer ve göğüs hastalıkları için faydalıdır. Safrayı arttırır ve bağırsak kurtlarını düşürür.

Pırasa

Pırasa et ile pişirilirse etin yağını alır. Vücutta kötü sıvılar meydana getirir, gözü zayıflatır. Tansiyonu düşürür. Hazmı zordur. Ağızda kötü koku hasıl eder. Peygamberimiz A.S., huzuruna gelen cemaatte pırasa kokusunu hissetti onlara: “Bu sebzenin yenilmesini yasak etmedim mi? Çünkü insanların rahatsız oldukları şeylerden melekler de rahatsız olurlar” buyurdu

Sarımsak

toprak altındaki baş kısmı hem yenir hem de baharat olarak kullanılır. Hoşa gitmeyen kokusu vardır. Hadis-i Şeriflerde soğan ve sarımsağa “habis” hoşa gitmeyen şey denilmiştir. Peygamber A.S.: “Her kim şu kötü kokulu habis bitkiden (sarımsaktan) yerse, ağzının kokusu gidinceye kadar mescidimize gelmesin” buyurmuştur hadiste Her kim soğan veya sarımsak yiyecek olursa, Kokusu gidinceye kadar yanımıza ve mescidimize yakın olmasın, evinde otursun” Sarımsak, haşarat sokmalarında dövülüp macun haline getirildikten sonra yılan ve akrebin soktuğu yerlere merhem gibi sürülürse zehiri çeker ve vücudu ısıtır. soğuktan meydana gelen şişliklere karşı panzehir olarak kullanılır. Sarımsak şişkinliği giderir, hazma yardım eder. Kan dolaşımı aksaklıklarını giderir. İdrar ve balgam söktürür.

Kanser tümörünü önler. Sarımsak bal ile macun yapılır alaca hastalığının tedavisi için cilde sürülürse faydalıdır Sarımsak koruyucu olup, gıdaların bozulmasını önler. Hz. Ali (r. A.), sarımsağın bir çok hastalık için şifa olduğunu söylemiştir Sarımsağın zararlı tarafları da vardır. Baş ağrısı yapar, dimağa ve gözlere zarar verir. Görme gücünü ve cinsel arzuyu zayıflatır.


Kimyon

Maydonozgillerden otsu, güzel kokulu bir bitkidir. Kurutularak baharat olarak kullanılır. hekimlikte faydalanılmıştır. Peygamber A.S.hadislerinde: “Sizlere sinameki ve sennûtı (tereyağı, bal ve kimyon) tavsiye ederim. bunlar Sâm’dan başka her derde devadır” buyurunca, sahabeler tarafından: “Sâm nedir, ya Resûlallah?” diye sorduğunda, Peygamber A.S.: “Ölümdür” diye cevap vermiştir
Kimyon iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır, mide ve bağırsaklardaki şişkinliği ve ağız kokusunu giderir. Kimyon, bal ve şeker ile şerbet yapılırsa, bağırsak ve kulunç ağrılarına iyi gelir. Kimyon, İdrarı ve sütü arttırır. İdrarı zor yapanlara tavsiye edilir Karaciğere faydalıdır. Kimyon diş ağrılarına ve diş etlerindeki inmeye karşı faydalıdır

Süt:

Sütte sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır kükürt ve klor gibi madeni tuzlar ile protein, şeker ve yağ gibi besinler mevcuttur. süt yiyecek ve içeceklerin yerini tutan iyi bir gıda ve hem de bir çok hastalık için şifadır. Cenab-ı Hak sütü, Kur’an- Kerim’de zikretmiştir.: “...Hayvanlarda da sizin için alınacak dersler ve öğütler vardır. Sizlere hayvanların bağırsak ile kan arasından meydana gelen, içenlere halis ve içimi kolay süt içiriyoruz” (Nahl 65-66) . “Hayvanlarda da sizin için ibretler vardır. Onların karınlarında meydana getirdikleri sütten size içiririz. Onlarda sizin için faydalar vardır, etlerini yersiniz” (Mü’minûn 21). âyet-i Kerime’de: hayvanlarda içilecek sütler ve nice faydalar vardır.şükretmezler mi?” buyrulmaktadır (Yâsin 72-73) .

Peygamber A.S. da : “Yüce Allah bir kişiye süt ikram ederse o kimse “Allahım bize bu sütü bereketli kıl, bize daha çok süt ver!” diye dua etsin. Çünkü yiyecek ve içeceklerin yerini tutan, açlığı ve susuzluğu gideren, sütten başka gıda bilmiyorum” demiştir bir başka hadisde: “Sizlere inek sütünü ve sütünden meydana gelen yağını tavsiye ederim. Etinden ise sakınınız. Zira sütü ve yağı deva, eti ise derttir” buyurmuştur Bir diğer hadislerinde de inek sütünün şifa olduğuna işaret etmiştir: “İnek sütü ile tedavi olunuz. Çünkü ben yüce Allah’ın bunda şifa yarattığı kanaatindeyim. Zira inek her çeşit ottan otlamaktadır”süt, insan bedeni için en faydalı içecektir. hem gıda verir, hem kan yapar. Vücudu temizler, cinsi münasebeti arttırır. Zekayı geliştirir. her türlü zehirlenmeye karşı bir panzehirdir. Bal ile şerbet yapılıp içildiği zaman yılan ve akrep sokmasına karşı iyi gelir Süt, hastalar hamile ve emzikli kadınlar için faydalıdır. yorgunluk ve halsizliğe iyi bir ilâçtır Süt, safra hastalıkları için iyi değildir. sütler, özellikle soğuk içildiği zaman gaz yapar. Süt ağır bir gıda olduğu için herkes buna tahammül edemez. koyun sütü ağırdır. yağlı sütlerin içine su katılması, içimi hafifletir. Peygamber A.S.’ın, koyun sütünü içerken bir miktar su karıştırdığı nakledilir

Sütlü bulamaç

Sütlü bulamaç, arpa veya buğday ununa yağ ve süt karıştırılarak ateş üzerinde yapılan çorbadır. Sütlü bulamaç olarak bilinir bu karışıma bal da ilâve edilir. Sütlü bulamaçla alakalı peygamberimizin hadisleri vardır: sütlü bulamaç hastanın midesini kuvvetlendirip rahatlatır. üzüntülerini de giderir” (Buhari tıp 7/14) . “Gerçekten sütlü bulamaç, üzüntülü ve kederli kimsenin midesinin kuvvetlendirip rahatlatır. Sizlerden birinin yüzündeki kiri su ile yıkayıp temizlediği gibi, sütlü bulamaç da hastanın gönlünden üzüntü ve kederi öylece giderir” Hz. Âişe (r.a) da: “ Peygamber A.S. aile fertlerinden biri hastalandığında, sütlü bulamaç çanağı ateşinden inmezdi. Taki hasta iyileşince veya ölünceye kadar” demiştir Yine Hz. Âişe (r.a.) şöyle demiştir: “Bir defasında göğsümde bir sertlik ve başımda bir ağrıdan dolayı, Peygamber A.S. ‘a şikâyette bulundum. O “: Ey Âişe! Sana sütlü bulamacı tavsiye ederim sütlü bulamaç şikayetlerinizi gidericidir” buyurdu

Sinameki (Cassia acutifolia):

Baklagillerdendir. Mekke’de yetişeni meşhurdur Mekke Senâsı anlamına gelen kelime, halk dilinde Sinameki olarak kullanılmıştır. En büyük özelliği, müshil olarak kullanılmasıdır. Yan etkisi azdır. Yaprakları kurutularak değerlendirilir. Az miktarda alınması halinde mide ve bağırsakları yumuşatır. Fazla miktarda alınırsa ishal eder Peygamber A.S.’ın hanımlarından Ümmü Selem (r.a.), defasında kabızlığı gidermek için sütleğen sütü içmişti. Peygamberimiz A.S.: “Sakın bir daha kullanma! sütleğen hararet verici ve zehirleyicidir. Sizlere sinameki, yağ, bal ve kimyonu tavsiye ederim. bunlar ölümden başka bir çok hastalık için şifadır” buyurmuştur Peygamberimizin A.S. sinamekiyi hurma ile birlikte kullandığı belirtilmektedir

Mantar:

Mantarın hazmı zordur, mideye ağırlık verir, kulunç ağrısı meydana getirir, idrarı zorlaştırır, kirli kan yapar. Ancak, göze sürme çekildiği zaman gözün görme duyusunu kuvvetlendirir. Mantar suyu, normal su ile karıştırılırsa, saç dökülmesine karşı faydalıdır Mantarla alâkalı olarak peygamber A.S.: “Sizlere yaş mantarın suyunu tavsiye ederim. o, İlâhî bir kudretle kendiliğinden biten bir bitkidir. Suyu göz hastalığına karşı şifadır” buyurmuştur
Mantar suyunun sürme ile macun yapılıp göze sürme çekilmesiyle en iyi göz ilâcının yapılmış olacağı, göz kapaklarını güçlendireceği, gözün görme gücünü arttıracağı belirtilir

Bitkilerin ve gıdaların Kur’an’da ve hadiste tavsiye edilmesinin hikmetlerinin çok sebebi olabilir. insanlığa, hastalıklardan kurtulmak için tedavî yollarını ve şeklini gösterir. Cenab-ı Hakk’ın Şâfî ismiyle tıp ve eczacılık kimya ve biyoloji gibi ilim sahalarına işaret eder. İnsanları ilme ve araştırmaya sek eder İnsan sağlığına Bitkilerin meyve, çiçek, yaprak ve köklerinin, insanın ihtiyaçlarına cevap vermesi, kâinatla insan arasındaki münasebeti ortaya koyar mideyi kim yaratmışsa, ona uygun besinleri de O yaratmıştır
İslâm âleminde ve gerekse Selçuklular’la Osmanlılar dönemlerinde, bitkilerle tedavi tıp ilmiyle birlikte değerlendirilmiştir. İslâm âleminde Araplar’da tıbbî bitkilerin hangisinin zehirsiz olduğunu ayırt etmek için hayvanlardan yararlanıldı

ilâçlar bilimi ortaya konmuştur. Sekizinci yüzyılda İbni Hayyam, bitkierin ismleri, ve kullanım alanları üzerinde durmuştur Dokuzuncu yüzyılda bitkilerin tıbbi yönleri üzerinde durulmuştur. Onuncu yüzyılda Türk bilim adamı İbn-i Sina (980-1037) yüzden fazla ilmî eser bırakmıştır. 900 den fazla tıbbî bitki, hayvani ve inorganik ilâç yer almaktadır Müslümanlar 1600’den fazla tıbbî bitkiyi bilmekte idiler , On üçüncü yüzyılda Endülüs’te yetişen İbnü’l Baytar, minerallerden, bitkilerden ve hayvanlardan yapılan 1400 ilâcı, Yunan ve İslâm kaynaklarına dayanarak tanıtmıştır. 300 tanesini ilk defa vermiştir Osmanlılar devrinde tıbbî tedâvî ile ilgili İshak ibni Murat, Hacı Paşa, ön plâna çıkmaktadır

Kaynak risaleforum.net

Peygamber efendimizden bitkilerle ilgili hadisler

Telbineye(Arpa unuyla yapılan çorba) önem veriniz. Hastaya onu yediriniz.

Sizden biriniz kalbi üzerinde bir ağırlık hissettiği zaman ayva yesin.

Bir kimse bakla yerse, yemeye devam ederse Hz. ALLAH(C.C.) o kimsenin yediği baklanın misli kadar hastalığını çıkarır.

Sizlere iki şifayı tavsiye ederim. Birisi bal, diğeri Kuran okumaktır.

Sizlere sinameki ve Sennut’u yani tereyağı, bal ve kimyon karışımı tavsiye ederim. bunlar ölümden başka her derde devadır.

Ekmeğe saygı gösteriniz. Çünkü Yüce ALLAH onu göklerin bereketinden indirmiştir.

Bir sahabenin; “Ya Resulullah kardeşim isale yakalandı.” dediğinde Peygamberimiz; “Bal şerbeti içirin. İsale karşı soğuk bal şerbeti çok faydalıdır.” buyurdu.

Yaylada otlayan genç devenin sütü, sindirim bozukluğu olan kimseler için devadır. Hadis-i Şerif.

Hardal ve tere tohumuna kıymet veriniz. Zira Hz. ALLAH bunları bir çok derde deva kılmıştır.

İçinde hurma bulunmayan evin halkı açtır.

Her kim kalbinin düzgün çalışmasını isterse incir yemeye devam etsin.

Ey Aişe, çorba pişirdiğiniz zaman kabağını çok koyunuz. Zira kabak üzüntülü kimsenin gönlünü güçlendirir.

Hindibayı silkmeden yeyiniz. Zira cennetten üzerine damla düşmediği bir gün yoktur.

Hurmanın hararetini karpuzun soğukluğu ile, karpuzun soğukluğunu hurmanın harareti ile gideriniz.

Yemekten evvel kavun yenirse kanı yıkar, hastalıkları giderir.

Bağsur hastalığı olan İbni Abbas’a, “Gebere otunun çiçek tohumlarını alıp iyice döv, sonra sulandırıp içersin.”

Ayağımız ağrıyor.” diyenlere; “Ayağınıza kına yakın.” buyururlardı.

Mantar ekip dikmeden yetişen bir bitkidir. Suyu ise göz hastalığına şifadır.

Yatmadan evvel maydanoz yemek, tatlı bir nefesle uyumaya, diş ağrısını gidermeye şifadır.


Mercimek yemeye devam ediniz. Mercimeği yetmiş peygamber övmüştür.

Sizin narlarınızdan bir nar yoktur ki, içinde cennet narından bir tane bulunmasın.

Gözü ağrıyan Hz. Ali’ye; Kırmızı pancar yemelerini tavsiye etmiştir. Kırmızı pancar, hastalıkların etkisini azaltır.

Yerden biten her bitkide şifa ve zehir vardır. Pirinç ise öyle değildir. Onda yalnız şifa vardır.

Sarmısak yiyiniz ve onunla tedavi olunuz. Çünkü sarmısakta yetmiş derde deva vardır.

Eğer ölüme şifa ve çare olan birşey olsaydı sinameki olurdu.

Sirke negüzel katıktır. ALLAH’ım sirkeyi bereketlendir. sirke benden önceki peygamberlerinde katığı idi. Sirke bulunan ev katık sıkıntısı çekmez.

İnek sütüyle tedavi olunuz. Çünkü sütte Hz. ALLAH’ın şifa yarattığı kanaatindeyim. inek her çeşit ottan otlanmaktadır.

Hardal ve tere tohumuna kıymet veriniz. bir çok derde devadır.

hindiye kıymet veriniz. Onda yedi hastalık için şifa muhakkaktır. Boğaz şişliğinde tozunu zeytinyağına karıştırıp buruna damlatılır.

Üzüm yiyiniz. Yorgunluğu giderir, sinirleri kuvvetlendirir, öfkeyi durdurur. Bir kişi günde yirmibir adet kuru siyah üzüm yerse, cesedinde hoşlanmayacağı bir şey kalmaz.

Zemzem suyu hangi niyetle içilirse onun içindir. şifa niyetiyle içilirse şifa bulur, susuzluğu gidermek için içilirse susuzluğu giderir, açlık niyetiyle içilirse doyurur. o su Cebrail’in(A.S.) ayağını vurarak çıkardığı, ALLAH’ın(C.C.) İsmail’e içirdiği kutsal ve mubarek bir sudur.

Zeytin yağını yiyiniz ve onunla yağlanınız. o, mubarek, kıymetli ve değerli bir ağaçtan yetişmektedir.

Sizlere çörek otunu tavsiye ederim. bunda ölümden başka bir çok hastalık için şifa vardır.

Veba hastalığından, aslandan kaçar gibi kaçınız.

Unutkanlıktan şikayet eden bir kişiye; “Size inek sütü tavsiye ederim. İnek sütü kalbi ve dimağı kuvvetlendirir, unutkanlığı giderir.” Hz. Ali(R.A.)

Günlük yemeye devam edin. O kalbi kuvvetlendirir. Unutkanlığı da giderir. Hz. Ali(R.A.)

Yiyeceklerin efendisi önce et, sonra pirinçtir. Hz. Ali (R.A.)

Halk içinde müteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi. Kanuni Sultan Süleyman

İnsanın Cenab-ı Haktan hiçbir hakkı talep etmeye hakkı yoktur. dâima şükretmeye medyundur. Çünkü, mülk Onundur, insan Onun memluküdür.*

Bizi düşmanın attığı taş değil
Dostun attığı gül yaralar*

*

Kaynak ehlibeytder.com

ŞİFA ÖĞÜTLEYEN SÖZLER*

İmam Sadık : Pirinç iyi bir ilaçtır; doğası serindir ve her hastalıktan uzaktır.

İmam Ali: Acıkan yemek yesin, yemekleri iyi çiğnesin, henüz iştahı varken yemekten ayrılsın, büyük abdestin bekletsin; böyle yapan bir kimse, ölüm onu buluncaya dek hastalık yüzü görmez.

İmam Ali : Üç şey hafızayı artırır ve balgamı yok eder: Kuran okumak, bal yemek ve kondur çiğnemek.

İmam Musa Kazım : Biz Ehlibeyt ancak şu iki yolla kendimizi tedavi ederiz: Ateşliyken bedenimize soğuk su dökmekle ve elma yemekle.

Resul-i Ekrem (sav): İlaç, Allah’ın takdirlerindendir ve Allah’ın emriyle etkili olur.

İmam Sadık : Bedenin ağrıya tahammül edebildiği sürece ilaç kullanmaktan sakın.

İmam Sadık: Aşırı su içmekten sakının; çünkü aşırı su içmek bütün hastalıkların başıdır.

İmam Sadık : Armut yiyin; çünkü armut kalbe ışık verir ve Allah’ın izniyle içinizdeki dertleri yatıştırır.

İmam Musa Kazım : Yumurta, soğan ve zeytin yiyenin cinsel gücü artar.

Resul-i Ekrem : Aç karnına hurma yiyin; çünkü hurma karındaki solucanları (kurtçukları) yok eder.


Resul-i Ekrem : Marul/kıvırcık yiyin; çünkü marul hazmı kolaylaştırır ve uyumayı sağlar.

Resul-i Ekrem : İncirin tazesini de kurusunu da yiyin; çünkü incir cinsel gücü artırır ve basuru yok eder.

İmam Sadık : İnsanlar bal emmek ve bal yemek gibi bir ilaç bulamazlar.

İmam Sadık : Kalbinde ve bedeninle zayıflık olan bir kimse kuzu eti ile birlikte süt içsin.

Resul-i Ekrem (sav): (Saçınızı) kınayla boyayın; çünkü kına göze ışık verir ve saç çıkarır.

İmam Ali : Kondur çiğnemek diş etlerini sağlamlaştırır, balgamı giderir ve ağız kokusunu yok eder.

İmam Sadık : Banyodan çıkarken ayaklarınızı soğuk suyla yıkayın; çünkü iş baş ağrısını yok eder.

Resul-i Ekrem (sav): Ayva yiyin; çünkü ayva hafızayı güçlendirir, göğüs iltihabını yok eder ve çocuğunuzun güzelleşmesine yardımcı olur.

İmam Sadık : Eğer insanlar elmanın faydalarını bilselerdi, sadece elmayla hastalarını tedavi etmeye çalışırlardı.

İmam Sadık : Bakla, bacakları arıtır ve sağlamlaştırır.

İmam Sadık : Kadınlarınıza hamileliklerinde hurma yedirin; bunu yaparsanız çocuklarınız güzel olurlar.

İmam Sadık: Aç karnına kavun yemek felce neden olur.


İmam sadık : Muhakkak marul-kıvırcık yiyin; çünkü marul kanı tasfiye eder.

İmam Sadık Susamın faydalarını anlatırken buyurdular Etipostu deriyi, çekirdeği de kemikleri yeniler. böbrekleri sıcak tutar, mideyi yıkar ve temizler; insanı basure ve idrarın damla damla gelmesine karşı korur; bacakları sağlamlaştırır ve cüzamın kökünü keser.

Resul-i Ekrem (sav): Suyu yavaş yavaş, yudum yudum için; bir defada ve tek nefeste içmeyin; aksi takdirde karaciğer hastalığına yakalanırsınız.

İmam Cafer Sadık Bel ağrıları için mercimek faydalıdır.

İmam Sadık Kavun yiyin; çünkü kavun böbrek taşlarını yok eder.

İmam Rıza İncir ağızdaki kötü kokuyu giderir, kemikleri sağlamlaştırır, saç çıkarır ve hastalıkları uzaklaştırır. İncir varken başka bir ilaca gerek kalmaz.

Resul-i Ekrem (sav): Bir şehre girdiğinizde o şehrin soğanından yiyin; bunu yaparsanız o şehre ait veba ve diğer hastalıklardan güvende olursunuz.

İmam Ali : Her sabah, aç karnına 21 adet kırmızı üzüm kuşüzümü yemek, ölümün dışında bütün hastalıkların şifasıdır.

İmam Ali Ayva yemek erkeğin gücünü artırır ve zayıflığı yok eder.

İmam Sadık Üç lokma ekmeği tuzla yemekle de akşam yemeğini terk etmeyin! Kim akşam yemeği yemeden uyursa yemediği her gece için damarlarından biri ölür ve bir daha faaliyet göstermez.

İmam Rıza : Dişleri fırçalamak göze ışık verir, saç çıkarır ve gözyaşlarını giderir.

İmam Sadık Sürekli canlı kalmak isteyen, ömrünün uzamasını isteyen kimse kahvaltıyı erken, akşam yemeğini de geç yesin; kadınlarla daha az ilişkiye girsin ve borcunu azaltsın.

Resul-i Ekrem (sav): Evliliğin ilk haftasında gelini süt, sirke, kavun ve ekşi elma gibi gıdalardan sakındırın; evliliğin ilk haftasında kadının rahmi soğuktur ve bu gıdaları alırsa kısırlığa neden olur.

Resul-i Ekrem (sav): Hamile kadınlara doğum yapacağı ayda hurma yedirin doğacak çocuk sabırlı ve takvalı olur.

Resul-i Ekrem (sav): Hamile eşlerinize ayva yedirin; ayva çocuklarınızı güzelleştirir.

İmam Rıza Bir şey yediğinizde yemekten sonra sırt üstü uzanın ve sağ ayağınızı sol ayağınızın üzerine atın.

İmam Ali : Ceviz içini peynirle yerseniz derman, ayrı ayrı yerseniz derttir.


İmam rıza İlkbaharda soğan, sarımsak ve turşu yemekten kaçının.

murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kadınlara Dair Faydalı Bilgiler seodizin Webmaster Dökümanlari 0 31.05.2017 12:50
ÖnemLi BiLgiLer.. ZehiR Serbest Kürsü 0 04.08.2015 15:32
En İlginç ve Faydalı Buluşlar YuReK DERSLER 0 03.03.2013 15:36
Göz yaşı görmeye faydalı! eSiLa Sağlıklı Hayat - Sifali Bitkiler 0 07.12.2012 22:50
Bu sebzeler kalbe çok faydalı eSiLa Sağlıklı Hayat - Sifali Bitkiler 0 05.12.2012 15:05


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0
Site Optimizasyon : By eFe
Sitemizde Yenimisiniz ? Yardım Konuları