Geri git   Dini Forum Sitemizin tüm İslami Bilgiler özelliklerinden faydalanabilirsiniz > Serbest Kürsü > Yemek Tarifleri

Çay Yapmak Sanattır


Dini Forum Sitemizin tüm İslami Bilgiler özelliklerinden faydalanabilirsiniz sitesindeki Yemek Tarifleri - kategorisi altındaki Çay Yapmak Sanattır isimli konuyu görüntülemektesiniz.

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme Stil
Alt 21.02.2013   #1
D/Üsüyorum..
SimaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 Özel Mesaj       Arkadas Listesine Ekle
K.Tarihi: Nov 2012
Üye Numarası: 69
Arkadaşlar: 0
Konular:
Mesajlar: 504
Rép Puanı: 50000
Rép Grafiği: SimaL has a reputation beyond repute SimaL has a reputation beyond repute SimaL has a reputation beyond repute SimaL has a reputation beyond repute SimaL has a reputation beyond repute SimaL has a reputation beyond repute SimaL has a reputation beyond repute SimaL has a reputation beyond repute SimaL has a reputation beyond repute SimaL has a reputation beyond repute SimaL has a reputation beyond repute
Thumbs up Çay Yapmak Sanattır

..
Click the image to open in full size.
Çay yapmak sanattır
Yorulduğumuzda, neşelendiğimizde, hararet bastığında, deniz kıyısında keyif yaparken, birkaç bisküvi veya bir simite eşlik eden en güzel içecek çaydır.

Çinli bir filozof "çay, dünyanın gürültüsünü unutmak için içilir" der. Eğer dünyanın gürültüsünü unutmak için yapılan bir eylemin rastgele, özensiz ve sıradan olmaması gerektiği düşünülürse, seçiminden yapımına, yapımından içimine kadar çaya titizlikle eğilmek, tâbiri caizse çay sanatına gönül vermek gerekir.

Çay içmek başlı başına bir keyif işidir. Ama her keyif gibi dünyanın hızına ayak uydururken, koşuşturmaca da soluklanma ihtiyacından doğar. Bu çerçevede çay da her tür keyif gibi bir gerekliliğin ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Çeşitli toplumlarca yüzyıllar öncesinden günümüze manevi bir araç olarak taşınabilmenin yanısıra çay, bugün insanlık tarafından özümsenmiş, evrensel çerçevede dünyevî bir huzur için en iyi yol arkadaşı olarak kabul görmüştür.

Etrafımızda dönüp duran dünyanın telâşesinden sıyrılıp kendimize dönme vakti geldiğinde bilinen en sade, en eski ve en soylu insan keşfi içecek olarak tanımlanan çay yardımımıza yetişecektir. Görmek isteyen gözler için dış dünyayı kendi ruh halimizin yansıması olarak fincana yansıtacak olan çayla yolculuğumuzda hem kendimize zaman ayırmanın huzurunu, hem de keşfinden bu yana araştırılagelen yararları ile iksirleşen çay lezzetini tadacağız.

Click the image to open in full size.



Çayı İksir Yapan Yararları:

Kolesterol seviyesini düşürdüğü uzmanlarca kanıtlanmıştır.
Çinko içeriğiyle tadım hücrelerindeki tat alma bozukluklarını önler.
Susuzluğu giderir, karaciğeri temizler ve yeniler.
İçerdiği florid nedeniyle diş çürüklerini önleyici etkiye sahiptir.
Doku sertleşmesini ve damar sertliğini tedavi eder.
İçerdiği flavonollar ile tansiyonu düşürür ve kan damarlarının bağışıklığını artırır.
Sapon içeriğiyle vücuttaki zararlı maddeleri yok eder, iltihaplanmayı önler.
İçerdiği bileşik şekerler ile kan şekerinin yükselmesini önlediğinden diyabet hastalarına önerilmektedir.
İçeriğindeki C ve E vitamini ile karoten maddesi sayesinde kan kanserine karşı bağışıklığı artırır, kısırlığı önler.
Kuru çay yaprağının içerdiği polifenoller sayesinde kan basıncındaki artışları geciktirir, gıda alerjisini önler.
İçerdiği mineral maddeler ile vücuttaki mineral dengesini kurulmasında sudan daha etkili bir rol oynar.
% 2-4 oranında kafein içeriğiyle metabolizmayı ve merkezi sinir sistemini uyarır, ruhsal rahatlık verir, dinlendirici ve konsantrasyon artırıcı etki yapar, kalbi güçlendirir, astımı önler.
Böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar. Çaydaki teobromin ve teofilin maddeleri idrar sökücü özelliği ile böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.
Çay banyoları, sıcak çay kompres ve pansumanları göz ve ciltteki bazı rahatsızlıkları giderir, kaşıntı ve egzama ile uzun dönemde sedef hastalığının tedavisinde rol oynar.

İnsan fizyolojisi ve psikolojisi üzerindeki kayda değer olumlu etkilerinin ışığında çayın, dünyaca ünlü Avusturyalı şair Peter Altenberg tarafından henüz 1913 yılında "ruh banyosu" olarak tanımlanması şaşırtıcı olmayacaktır. Nasıl ki yediğimiz, enerji aldığımız besinler vücudumuzun gıdasıysa, çay da benliğimizi önce kendisi sonra tarih içinde büyülü yolcululuklara çıkartıp bulanıklıklardan arındıracaktır. Çay seçimi zamanın akışı içinde fert olarak kişi tarafından bulunacaktır. Çay bitkisinin çeşitliliği ve diğer bitkilerle kombinasyonlar üreterek yeni yeni sunumlarının gerçekleştirildiği düşünülürse, elbette ki bu süreç emek ve zaman gerektirecektir. Elbette ki kişiye en uygun çay, çay keyfini ruh banyosu olmaya en yakın kılacaktır.

Belli Başlı Çay Çeşitleri:

Assam: 1800'lü yıllarda Hindistan'ın Assam bölgesinde İskoçyalı Robert Bruce tarafından bulunmuş koyu renkli, güçlü ve keskin kokulu bir çaydır.

Beyaz Çay: Çaylar arasında en fazla antioksidan içeren çay bu özelliğini üretim aşamasında az işlem görmesine borçludur. Yeşil çaylardan farklı özelikleri dem rengi ve yeşil çayın otsuluğundan uzak kavunsu hoş tadıdır.

Darjeeling: Nepal yakınlarında deniz seviyesinden çok yüksek dağların doruklarında yetişen çay çeşidi, dünyanın en kaliteli çayları arasında yer alır. Tadı frenk üzümüne benzetilen çay, bu özelliği ile 'çayların şampanyası' ünvanını almıştır.

Earl Grey: Darjeeling, Assam ve Seylan çaylarından biriyle bergamot yağının karışımıdır.

English Breakfast: Güne dinç başlamak için Hindistan ve Seylan çaylarının karışımından elde edilen güçlü bir harman çaydır.

Gunpowder: Hafif aromalı bir tür yeşil Çin çayıdır. Ayırt edici özelliği toplandıktan sonra bitkisinin yapraklarının sıkı sıkıya sarılarak üretilmesidir.

Jasmine: Yasemin çiçekleri eklenmiş tercihen yeşil ya da yeşil-siyah çay karışımıdır.

Meyve Çayları: Çeşitli bitki ve meyvelerle tatlandırılıp içimi kolaylaştırılan hoş aromalı çaylardır. Meyve çayları karanfilden naneye, elmadan böğürtlene günden güne genişleyen yelpazesiyle çaya yeni aroma alternatifleri getirmektedir.

Pouchong & Oolong: Çin veya Tayvan mahsulü aroması şeftaliyi andıran yumuşak bir tür yeşil çaydır.

Seylan: Sri Lanka ürünü çaylara verilen genel isimdir. Ne kadar yüksekte yetişirse o kadar kaliteli olan çay, hoş kokulu ve aromalı tadıyla ünlüdür. Click the image to open in full size.

Çayı Tatma Sanatı

Çay seçiminde en önemli faktör, çayın tadımıdır. Tıpkı şarap gibi, çay tadımı da başlı başına bir sanat olarak kabul edilmektedir. Çünkü çayın tadı oldukça kompleks bir duyumsamaya dayanır. Üst, orta ve alt aroma profillerinden oluşan çay 2 duyunun bileşimiyle algılanır. Dil ve dilin üzerindeki duyu hücreleriyle algılanan tadı ve koku reseptörlerince duyumsanan aromasıyla bir bütün oluşturan çay tadımında bu iki duyunun yanısıra etkili 4 fizikî detay göze çarpmaktadır:

Ağız duyusu: Çay, öncelikle ağızda meydana getirdiği duyu ile değerlendirilmelidir. İyi bir çay öncelikle ağızda kuruluk hemen arkasındansa kayganlık oluşturacaktır.

Sıcaklık: Çayın sıcaklığı doğrudan aroma elementlerinin etkisini etkileyeceğinden çay tadımında çayın sıcaklığı çok önemli bir fizikî unsurdur.

Demleme methodu: Aroma ve tat elementlerinin suyu içinde etkin bir şekilde çözünürlüğü ve buhar basıncı çayın yapılışı ile direkt alakalıdır.

Kişisel özellikler: Çayı tadan kişinin fizikî durumu (fizyolojik ve zihnî faktörler ile genel sağlık ve yaş faktörleri gibi) çayın tat ve aromasının duyumunun keskinliğini belirleyici faktörlerdir.

İyi Bir Çay Demlemek İçin

Günlük hayatın yoğunluğundan ve hızından ötürü "Su kaynatılır, çayın üzerine dökülür, demlenince içilir" şeklindeki tariflere indirgenen çay yapım işlemi, çay tatmada etkin faktörler göz önüne alınarak değerlendirildiğinde; karşımıza çay demlemenin altın kuralları çıkmaktadır. Bunlar şöyle özetlenebilir:

Taze, yumuşak, kireçsiz ve soğuk su kullanmalı.

Çay, nem ve harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde kuru ve hava almaz bir kaptan saklanmalı.

Daha iyi bir demleme ısısı elde etmek için demliği ısıtmalı.

Çayın ölçüsüne dikkat etmeli; beher bardak için ortalama bir çay kaşığı dolusu çay ideal ölçü alınmalı.

Su tam kaynama noktasında iken suyu demliğe eklemeli.

Tüm lezzetin açığa çıkabilmesi için çayı en az 5-7 dakika beklemeli.

Eğer çay süt ile içilecekse, daha iyi bir karışım için fincana çaydan önce süt eklenmeli.

Demlenen çay en fazla 1 saat içinde içilmelidir.

Bütün sanat dallarındaki gibi eser bir bütündür ve parçalar tamamlanmadan hiçbir şey ifade etmeyebilir. Bunun için çayı demlemek kadar zevke hitap eden bir şekilde sunmaya, sunmak kadar tatmaya, tatmak kadar tadını çıkarmanızı sağlayacak sohbet ve lezzetlerle süslemeye de bir sanatçı estetiği ve inceliğiyle eğilinmelidir.

Yeşil çay

Yeşil çayın yaşlanmayı geciktirdiği, doğal kafeini ile rahatlık sağladığı; yapılan araştırmalar sonucunda bilinen özelliklerindendir. Yeşil çayın kanser ihtimalini azalttığı belirtiliyor. Yapılan farklı araştırmalara göre bunun nedeni; yeşil çayın kolesterol ve yağ değerleri üzerindeki olumlu etkisi, tansiyonu düzenlemesi ve damar sertliğini önlemesi olarak açıklanıyor.

Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre; Polifenoller, polisakkaritler ve değişik vitaminler içeren Yeşil çayın yemek borusu kanserini erkeklerde yüzde 57, kadınlarda ise yüzde 60 oranında önlediği bildirildi.

Yeşil çayın oksidasyon olmaması için toplandıktan sonra ezilme gibi işlemlerden korunuyor, böylece doğal bileşenleri ve aroması da tabii olarak kalıyor.

Yeşil çay değişik kanser risklerini azaltıyor, kan kolestrol seviyesini düşürüyor, yaşlanmayı geciktirerek değişik bakterilerin gelişmesini engelliyor. Ultraviole ışınlarının deride kanser ve buruşukluklara neden olduğu bilinmektedir. Yeşil çayın ise bu tür deri hastalıklarını koruyucu özelliği vardır. Sigara dumanında potansiyel kanser yapıcı madde olan NNK, akciğer kanserine neden olmakta, Yeşil çayın bu hastalığa karşı da koruyucu etkisi bulunmaktadır.





Click the image to open in full size.


Susmak ne güzeldir; muhatap arifse edep, âşıksa ifade, ahmaksa cevap
SimaL isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Tag Ekle
bitkisel caylar , cay , cay nasil yapilir , çay yapmak sanattır , siyah cay , yesil cay


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mezheb taklidi caiz ve gereklidir ama mezhebcilik yapmak (taassup) haramdır SimaL İslamda İtikadi Mezhepler 0 04.02.2013 20:38
Ölmeden Önce Hangilerini Yapmak Isterdiniz? SıLa Serbest Kürsü 3 21.01.2013 20:33
Endüstiriyel Kimya - Mum Yapmak eFe Kimya 0 24.12.2012 17:45
Öğretmenlik Yapmak Uğruna Baş Açılabilir mi? SıLa Soru Ve Cevaplar 0 05.12.2012 14:50
Haccın hükmü eFe İslamda Hac ve Önemi 0 28.11.2012 22:29


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0
Site Optimizasyon : By eFe
Sitemizde Yenimisiniz ? Yardım Konuları