Geri git   Dini Forum Sitemizin tüm İslami Bilgiler özelliklerinden faydalanabilirsiniz > Serbest Kürsü > Yemek Tarifleri

Ikramda kalıcı olan lezzet deyıldır..


Dini Forum Sitemizin tüm İslami Bilgiler özelliklerinden faydalanabilirsiniz sitesindeki Yemek Tarifleri - kategorisi altındaki Ikramda kalıcı olan lezzet deyıldır.. isimli konuyu görüntülemektesiniz.

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme Stil
Alt 15.06.2014   #1
ÖzeL Üye
 Özel Mesaj       Arkadas Listesine Ekle
K.Tarihi: Nov 2012
Üye Numarası: 61
Arkadaşlar: 2
Konular:
Mesajlar: 1.131
Rép Puanı: 1
Rép Grafiği: sakincali is an unknown quantity at this point
Standart Ikramda kalıcı olan lezzet deyıldır..

Bütün aile her sene, yaz tatilinde bir araya toplanırdı. Anne-babalar çocukları için kurban kesmeyi de ihmal etmezdi. Hep beraber sofra kurulurdu. Ancak büyük anne yani ninemiz ızgara yapılmasına müsaade etmezdi. Kokusu etrafa yayılır, etraftaki insanların da canı çeker, kul hakkı geçer diye. Hem ızgara yapılsa bile etraftaki komşulara mutlaka ikramlar gönderirdi. Buna en çok ninemiz dikkat ederdi. Ninemiz vefat ettikten sonra bu geleneği kimin devam ettireceğini düşünmek yeni nesil için kolay olmasa gerek.
Eskiler, ikram hususunda bu kadar hassas ve dikkatliydiler. ikram yapmayı sevdikleri gibi kendi alın teri el emeği olan yiyecekleri sunarlardı. Fırından ekmek alınmaz, yufka ekmek ya da bazlama tarzı ekmek çeşitleri, evde pişirilirdi. ikramların tadı da buradan gelmekteydi. Günümüzde ise bu tarz ekmekler, “nostalji” adı altında yerel değerleri muhafaza etmek adına büyük marketlerde satılmaktadır. Lüks restoranların menülerinde müsafirlere nadide bir eser gibi ikram edilmektedir.
Her bölgenin kendine göre bir ikramı var
Müsafirlikte, evlilikte, doğumda, ölümde, dinî bayramlarda ikram edilen yiyecek ve içecekler günümüze kadar bir şekilde geldi. Burada ikramın nevini belirleyen en mühim şey ise coğrafî konum yani, iklim. Her bölgenin, iklimin kendine mahsus bir ikramı vardı. Arabistan yarımadasında iseniz hurma, ekvator bölgesinde avakado, mango, kutuplar bölgesinde balık, Orta Asya ülkelerinde kımız ve daha çok et ürünleri ikram olarak size sunulacaktır. Karadeniz’de iseniz fındık, Akdeniz’de narenciye, iç Anadolu da ise leblebi ağırlıklı bir ikramla karşılaşırsınız.
Biraz daha özele inersek mevsimine göre Malatya’da kayısı Diyarbakır’da karpuz, Giresun’da fındık, İzmir’de üzüm ikram edilmeye daha layıktı.
Bahsedilen ikram iklimin yahut coğrafyanın ikram üzerindeki belirleyiciliğiydi. Şöyle söylemek daha sarih olacaktır. Hazreti Allah insanlar her bölgeye gittiğinde farklı farklı ikramlar tatsın diye her bölgeye mahsus bir nimet vermiş. Her bölgenin kendine mahsus iklimi, hangi ikramın verileceğini belirliyor. Ancak seri üretimlerle çoğaltılmış her yere ulaştırılmış gıdalar, hazır kahve gibi ürünler, ikram anlayışını standartlaştırdı.
Standartlaşan ikram
Sır denilen karışımla bağımlılık derecesindeki kola, günlük hayatın yakıtı haline geldi. Reklamlarla aile ortamı gösterilerek beraberlik algısı da iyi bir pazarlama metoduydu. En küçük markete bile sızan kola müsafir odasına kadar girdi. Ürünün tüketiminin her alanda artması, ikramda da kendini gösterdi. içindeki karışımların bilinmeyişi muamma gibi dursa da ikram ile bir kültür aktarımının yapıldığını unutmamak gerekir. Kahve bunun en bariz misali.
Kahve çekirdeklerini kavurup, soğutulan taneleri öğütüp kaynatarak pişirebilmesi her yerde aynı olabilir. Ancak “kahve nakibi” denilen görevliler tarafından sunulan, bir tekkede içilen kahve başkadır.
Kahvenin kız isteme geleneğinde de bir manası vardır. Kahve burada, sözsüz bir iletişim vasıtası halini alır. Mesela; kahve ikramı kızın verildiğine işaret eder, iyi pişirilmiş bir kahve, kızın hamaratlı olduğu manasına gelir. Yine aynı şekilde kahve ikramı, damat ailesinin kızı rahatlıkla görebilmesi için bir vasıtadır.
Kahvenin böyle bir mana kazanması islam coğrafyasına ait olmasından ileri gelmektedir. Kahvenin ikram sofrasındaki yeri islamî geleneklere göre şekillenmiştir. Kahvaltıların vazgeçilmezi çay da kahve ile benzerlik taşır. Müsafirlere sunulan közde demlenmiş çay ile “sallama” diye tabir edilen poşet çayın tadı aynı mıdır!
İkramda kalıcı olan hatırasıdır
Çikolata tarzı tatlandırılmış şekerlemeler baldan, pekmezden daha tatlı olabilir, kola bütün içeceklerin önüne geçebilir. Fakat düşünün şimdi bir kaşık doğal balı tatmak, yeni hazırlanmış bir bardak ayranı içmek, yıllardır damaklarda taşınacak ve sizin iyi bir ikramsever olduğunuzu hiç unutturmayacaktır. Zihin, zaman içerisinde sizin yerinizi orijinal ikram sayesinde farklı kodlayacak, ikram edilen o içecek ve yiyeceklerin ismi geçtiğinde derhal sizi çağıracaktır. Standart bir ikram vermediğinizi teyit edecektir. Böylelikle hem kendinizi hem de müsafirinizi ikram vesile ile standartlaşmış kalıbın dışına çıkarmış olacaksınız.
afıyet olsun....
Click the image to open in full size.

sakincali isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Güzel ve Çirkin Huylar eFe iSlami Bilgiler 0 27.02.2013 17:15
Altın ve Gümüşün Zekatı eFe Zekat Malları Çeşidi ve Miktarı 0 19.12.2012 18:19
İslam Alimleri - GAZÂLÎ SıLa iSlam Alimleri 1 18.12.2012 09:35
Mevlana Celaleddin Rumi eFe iSlam Alimleri 0 17.12.2012 17:56
Yedi Nefs Makamı eFe Tasavvufi Sohbetler 0 27.11.2012 00:59


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0
Site Optimizasyon : By eFe
Sitemizde Yenimisiniz ? Yardım Konuları